А ви знаєте, що у Великобританії всі лебеді на Темзі належать королеві? Цей та інші цікаві факти про прекрасних птахів

При тому, що навряд чи на планеті знайдеться людина, що не чула про лебедів, знання про цих прекрасних птахів у більшості людей зазвичай обмежуються лише “лебединою вірністю”. А птахи самі по собі досить унікальні. Деякі цікаві факти про лебедів – в цій статті.

Загальна інформація

Лебеді – великі літаючі птахи сімейства Anatidae. Представники деяких видів мають довжину понад півметра та розмах крил більше 3 метрів.

У дикій природі їх природними ворогами є вовки, лисиці, єноти, які полюють на птахів і розоряють гнізда. Більш дрібні хижаки лебедів бояться.

Головний шкоди поголів’ю лебедів завдає людина.

Біологи виділяють шість видів:

  • німий лебідь;
  • лебідь з чорною шиєю;
  • чорний лебідь;
  • лебідь-трубач;
  • тундровий лебідь;
  • лебідь-кликун.

Лебеді живуть приблизно 20-30 років. Північноамериканський лебідь-трубач живе 24 роки в дикій природі. У неволі живе майже на 10 років довше. Німий і тундровий лебідь живуть в середньому 20 років. Чорні лебеді можуть жити в дикій природі до 40 років.

Ареали проживання

Лебідь мешкає по обидві сторони екватора в помірних кліматичних зонах, уникаючи тропіків. Лебеді Північного півкулі зазвичай білого кольору з оранжевим дзьобом. Південні лебеді мають оперення чорного кольору, з різними білими плямами і червоні, помаранчеві або чорні дзьоби. Вперше європейці побачили чорного лебедя в 1636 році в затоці Акули біля берегів Австралії.

Пара відмовилася від весілля і влаштувала обід для нужденних
Трюк з пропажею засудженої до тюремного терміну дружини не вдався, але чоловік намагався
Актори серіалу “Офіс” повідали про кумедні випадки на роботі в честь 15-річчя шоу

Місцями проживання лебедів є заболочені луки, озера, ставки, річки та струмки. Харчуються в основному водною рослинністю, не гребують молюсками, дрібною рибою, жабами і черв’яками.

Деякі види лебедів мігрують, інші популяції є постійними. Лебеді-кликуни, тундрові лебеді і лебеді-сурмачі мігрують. Німий лебідь частково мігрує: у Західній Європі він утворює постійну популяцію, але мігрує з Східної Європи і Азії на південь.

Розмноження

Лебеді зазвичай створюють кілька назавжди, але іноді відбувається “розлучення”, частіше після невдачі з гнездованием. Рівень розлучень становить приблизно 6 %. Лебеді “вдовствуют”: замість загиблого партнера шукають нового.

Пари поза шлюбного сезону високо соціальні. У період розмноження агресивно захищають свою територію і пташенят. Гніздяться лебеді на суші, у кладці від 3 до 9 яєць, період інкубації трохи більше місяця.

Лебеденок живе в зграї близько 4 років, потім утворює пару і залишає зграю.

Британський монарх з давніх пір традиційно володіє правом власності на всіх немаркованих лебедів у відкритій воді на певних ділянках Темзи та її приток.

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code